Read, Watch, Listen: Dag van de Aarde


Voel jij je soms overweldigd door klimaatnieuws? Lijkt het alsof de media je overspoelt met eindeloze berichtgeving over klimaatkwesties? Vrees niet! Zet je klimaatvermoeidheid om in klimaatmoed door positief te kijken naar de wereld om je heen. En wat is daarvoor een beter moment dan de Dag van de Aarde! Op deze dag worden wereldwijd evenementen gewijd aan milieubescherming en het vergroten van het bewustzijn over klimaatuitdagingen. Het is een dag om samen te komen in solidariteit voor een gezondere, duurzamere toekomst voor onze planeet en al haar bewoners. Ter gelegenheid hiervan hebben we een selectie aanbevelingen samengesteld om je te inspireren of even extra stil te staan bij het klimaat!

Read

Climate Justice
Mary Robinson

This book is an introduction to the complexities of climate change as the biggest moral challenge of humanity. In this purpose-driven book, Mary Robinson, former President of Ireland, argues that an irrepressible driving force in the battle for climate justice could be found at the grassroots level, mainly among women, many of them mothers and grandmothers like herself. 

“Door juíst aandacht te besteden aan de vergetenen en genegeerden heeft Mary Robinson niet alleen een licht geschenen op het menselijk lijden, maar ook een betere toekomst voor onze wereld belicht.” - Barack Obama


Hurricane Lizards and Plastic Squid
Thor Hanson

In Hurricane Lizards and Plastic Squid vertelt bioloog Thor Hanson het opmerkelijke verhaal van hoe planten en dieren reageren op klimaataanpassingen, evolueren en soms uitsterven. Het is een verhaal over hoop, veerkracht, risico en onvoorspelbaarheid.

Watch

A World to Shape
Ton van Zantvoort

Deze documentaire laat prachtig zien wat individueel impact allemaal kan bereiken. Jonge ontwerpers Dave Hakkens en Nienke Hoogvliet ontwerpen voor de wereld van morgen en hechten daarbij waarde aan duurzaamheid. Daar waar Dave het zoekt in nieuwe, duurzame technologie en woonvormen, richt Nienke zich geheel en al op oogstrelend design in duurzame materialen als vissenleer en zeewier. Hun proces en denkwijze is absoluut inspirerend. 

Tip van Just Peace
Op de website van 2Doc staan nog veel meer inspirerende documentaires over verschillende initiatieven, inspirerende verhalen en confronterende werkelijkheden. Check it out!

Do

Kom naar de Just Peace Movie Night op 25 april! Deze editie van de film 'Blue Carbon' worden uitgezonden. Deze film belicht hoe het Blue Carbon Ecosystem “een verborgen held in het mondiale gesprek over klimaatoplossingen” blijft. Daarom onderzoekt deze film, nu de belangstelling voor en het aantal Blue Carbon-compensatieprogramma’s toeneemt, juist dat onderwerp. Wat zijn de ethische vraagstukken rondom deze blauwe koolstofbommen? En hoe kunnen we de mensen die aan de frontlinie van het gevecht met het klimaat een handje helpen?

Na de screening is er een sprekersdiscussie en aansluitende borrel om het onderwerp nog verder te bespreken. Meer informatie vindt je door hier te klikken.