Wereldvluchtelingendag: Deze dingen kun jij doen, kijken, lezen en luisteren
Wereldvluchtelingendag is een jaarlijks terugkerende dag die op 20 juni wordt gevierd. Deze dag is gewijd aan het bewustzijn en de erkenning van de moed, veerkracht en bijdragen van vluchtelingen over de hele wereld. Het is een gelegenheid om solidariteit te tonen en te pleiten voor de bescherming en ondersteuning van mensen die gedwongen zijn hun thuisland te ontvluchten vanwege conflicten, oorlog of vervolging. Wereldvluchtelingendag herinnert ons eraan om de uitdagingen waarmee vluchtelingen geconfronteerd worden te erkennen en te streven naar inclusie, respect en empathie voor hun ervaringen. In dit blog delen we dingen die jij kunt doen, lezen, kijken of luisteren in aanloop naar deze dag.
Kijken: Mijn vader, Nour en ik
Na twintig jaar gaat filmmaker Wiam Al-Zabari het gesprek met zijn vader aan. Waarom zijn ze gevlucht uit Irak? Waarom is dat nooit besproken? Lukt het hem het verleden los te laten en een Nederlandse toekomst te omarmen?
Toen hij 13 was ontvluchtte Wiam Al-Zabari Irak met zijn moeder, broer en zus. Tijdens deze angstige periode was zijn vader echter afwezig. Nu onderneemt Wiam een liefdevolle en intense zoektocht naar de geschiedenis van zijn vader en familie. Verteld in een ontroerend, persoonlijk bericht aan zijn eigen zoon Nour.
Bekijk de documentaire hier.
Kijken: Matar
Onder regie van de met een Bafta bekroonde regisseur, Hassan Akkad, is MATAR een originele productie van WaterBear. Het volgt het verhaal van een asielzoeker in Engeland die, geconfronteerd met het vijandige immigratiesysteem in het Verenigd Koninkrijk, gedwongen wordt aan de rand van de samenleving te leven en te vertrouwen op zijn fiets om te overleven.
Een krachtig en aangrijpend verhaal van veerkracht en doorzettingsvermogen, gebaseerd op de ervaringen van medeschrijver Ayman Alhussein.
Bekijk de film hier.
Doen: Nacht van de Vluchteling
Deelnemers leggen een afstand af van 40 of 20 kilometer om geld in te zamelen voor noodhulp aan mensen die gedwongen zijn te vluchten vanwege oorlog, conflict en onderdrukking. Je kunt ervoor kiezen om individueel deel te nemen of als onderdeel van een team.
De veertiende editie van de Nacht van de Vluchteling vindt plaats in het weekend van zaterdag 17 op zondag 18 juni 2023. Meer informatie hierover volgt binnenkort.
Meer informatie vind je hier.
Doen: Samen Hier
Je kunt samen met je buren, vrienden, collega's of kennissen een groep vormen, bestaande uit drie tot vijf personen. Na aanmelding bij Samen Hier wordt er een match gemaakt met een (hervestigde) vluchteling of een vluchtelingengezin. Gedurende een jaar gaan jullie samen op pad. In dit jaar fungeren jullie als belangrijkste aanspreekpunt voor de nieuwkomer(s) en bouwen jullie een unieke band op. Jullie bieden praktische ondersteuning en helpen hen zich te settelen in hun nieuwe woonplaats.
Aanmelden kan hier.
Lezen: Alleen de bergen zijn mijn vrienden
In 2013 probeerde de Koerdische dichter en journalist Behrouz Boochani naar Australië te vluchten. In plaats van daar bescherming te vinden, werd hij op zee onderschept en naar het eiland Manus gebracht, waar hij illegaal gevangen werd gezet in wat bekendstaat als de 'Australische goelag' en het 'Australische Guantanamo'. Hij verbleef daar tot september 2019.
Tijdens zijn gevangenschap schreef Boochani in het geheim 'Alleen de bergen zijn mijn vrienden', gebruikmakend van een telefoon die hij verborgen moest houden voor de bewakers. Hij smokkelde zijn verhaal via tekstberichten vanaf het eiland.
Bestel het boek hier.
Lezen: Bede aan de zee
Op 2 september 2015 spoelde de driejarige Alan Kurdi aan op de kust van Turkije. Zijn familie probeerde te vluchten uit Syrië en een veilig heenkomen te vinden in Europa. Khaled Hosseini was zelf ook ooit een jonge vluchteling, ver verwijderd van zijn thuisland Afghanistan. Deze ervaring speelt altijd een belangrijke rol in zijn romans en zijn humanitaire werk. In "Bede aan de zee" komen deze werelden samen. Het is een onvergetelijk verhaal over het lot van vluchtelingen, met prachtige illustraties van Dan Williams.
Bestel het boek hier.
Lezen: Dossier Na de Noodopvang
De Bethelkerk in Den Haag ving afgelopen winter zes weken lang een groep mannelijke vluchtelingen op, die in Ter Apel op de grond moesten slapen omdat er geen plek voor ze was. Na zes weken keerde de groep mannen terug naar Ter Apel. Dit dossier beschrijft de persoonlijke ervaringen van de vluchtelingen, van het moment dat zij aankwamen in Nederland.
"Dat was een moeilijke beslissing, die we met pijn in het hart hebben genomen. Want waar deden we goed aan? We wisten haast zeker dat ze qua opvang slechter af zouden zijn."
Lees het dossier hier.
Luisteren: Vluchtnummers
In de podcastserie 'Vluchtnummers' delen gevluchte mensen hun persoonlijke en vaak aangrijpende verhalen, waarbij ze gebruikmaken van muziekfragmenten. Ze vertellen welke muziek hen moed gaf tijdens de meest uitdagende momenten van hun vlucht en welke muziek hen nu kracht en stabiliteit biedt in hun nieuwe leven in een ander land.
Luisteren: Forced to Flee
"Forced to Flee" is de nieuwe podcast van UNHCR, waarin buitengewone verhalen worden verteld van mensen die de afgelopen 70 jaar tumultueuze gebeurtenissen hebben meegemaakt. We horen over moeders die piraten trotseerden tijdens hun vlucht uit Vietnam, weeskinderen die hun roeping ontdekten dankzij wegwerpcamera's, en musici uit Venezuela die hoop vonden in een nieuw orkest. Ook worden de verhalen van humanitaire werkers belicht, die zich al decennialang inzetten voor de bescherming van gedwongen ontheemden. Deze podcast bestrijkt grote noodsituaties na de oorlog en werpt een blik op de toekomst, waarbij de wereld wordt uitgedaagd om te reageren op het recordaantal gedwongen ontheemdingen.