125 jaar stad van Vrede en Recht

In 2024 is het 125 jaar geleden dat de eerste Haagse Vredesconferentie (1899) werd gehouden. Een historisch moment dat het begin markeerde van een nieuw tijdperk voor Den Haag. Vier met ons de tijdreis van een stad die uitgroeide van lokale regeringsstad tot het wereldwijde centrum voor vrede en recht; een VredesTijdreis!

Op deze pagina vind je alle informatie over wat er in Den Haag wordt georganiseerd in dit jubileumjaar ‘125 jaar Stad van Vrede & Recht’! Gedurende 2024 zullen er evenementen plaatsvinden rondom dit thema. We leren van het verleden en spreken wensen uit voor de toekomst.

De eerste Haagse Vredesconferentie

In 1899 vond in Den Haag de eerste Haagse Vredesconferentie plaats. Deze conferentie kwam aan het einde van een bloedige eeuw vol grote oorlogen en een wapenloop in Europa. Op initiatief van de Russische tsaar besloten de grootmachten samen te komen om een andere manier te bedenken om hun conflicten te beslechten. Van 18 mei tot en met 29 juli 1899 vergaderden vertegenwoordigers van 26 landen in de Oranjezaal van Huis Ten Bosch. De uitkomst waren een aantal afspraken over spelregels tijdens een oorlog. Maar het belangrijkste besluit was de oprichting van het Permanent Hof van Arbitrage (PCA), een hof waar naties op vrijwillige basis naartoe konden gaan om hun conflicten op een vredige manier op te lossen.

Waarom werd Den Haag gekozen als locatie voor de eerste Vredesconferentie?
Een belangrijke factor was de neutrale status van Nederland in internationale conflicten. In de late 19e eeuw werd de politiek in Den Haag gezien als stabiel, betrouwbaar en onpartijdig. Bovendien was koningin Wilhelmina de achternicht van de Russische Tsaar (initiatiefnemer van de conferentie) en geloofde zij sterk in het belang van een vredesconferentie. 

Voor het PCA werd uiteindelijk het Vredespaleis gebouwd, het belangrijkste vredesicoon van Den Haag. In de jaren die volgden kwamen meer internationale organisaties naar Den Haag op het gebied van vrede en (internationaal) recht, zoals het International Hof van Justitie van de Volkerenbond dat later vervangen zou worden door het International Gerechtshof van de Verenigde Naties. Ook tribunalen zoals het International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia (ICTY), het Rwandatribunaal, het Speciale Hof voor Sierra Leone, het Speciale Tribunaal voor Libanon en het Internationaal Strafhof vonden hun weg naar Den Haag. Daarmee wordt de stad ook wel de “legal capitol of the world” genoemd.

Andere grote internationale organisaties zoals Europol, Eurojust, de Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW), NATO Communication and Intelligence Agency en het European Patent Office volgden vanaf de jaren 90.

Wist je dat…
Op dit moment telt Den Haag e.o. 491 internationale organisaties, niet-gouvernementele organisaties (NGOs), kennisinstituten en ambassades.

Programma 2024

Mei
15-5-2024

Vredesdiner Laak

Vadercentrum Adam

18-5-2024Herdenking start eerste Haagse Vredesconferentien.t.b
Juni
5-6-2024Vredesdiner Haagse HoutWijkcentrum Mariahoeve
24-6-2024Opening tentoonstelling in het AtriumAtrium City Hall
24-06 t/m 26-07-2024Tentoonstelling 125 jaar stad van Vrede en RechtAtrium City Hall
27-6-2024Vredesdiner Loosduinen

n.t.b

Rondleiding/wandelrouteDen Haag
Juli
Rondleiding/wandelrouteDen Haag
Augustus
Tour de France FemmesKijkduin
Rondleiding/wandelrouteDen Haag