De waterwerken van geld

  • Datum: 16 juni 18:00
  • Locatie: Concordia CC

Kom kijken naar de vertoning van de film 'The Waterworks of Money' tijdens de volgende editie van de TransitieCinema! TransitieCinema is een initiatief waarbij maandelijks documentaires met maatschappelijke waarde worden vertoond en gevolgd door een Q&A, discussie of workshop met experts over het onderwerp. 

Wie verdient ons geld? Waar gaat het allemaal heen? En waarom werkt het financiële systeem niet voor iedereen? Deze vragen staan centraal in The Waterworks of Money, het nieuwste werk van kunstenaar en cartograaf Carlijn Kingma. In de tentoonstelling, die nu te zien is in Kunstmuseum Den Haag, neemt ze je mee door een waterige wereld waarin geld in beweging is, zijn verborgen krachten manifest gemaakt.

Geld als water

Als je geld ziet als water, dan is ons financiële systeem als een irrigatiesysteem dat de economie van water voorziet. En net zoals irrigatie gewassen helpt groeien, laat geld de economie bloeien. Zolang het geld blijft stromen, zal de samenleving floreren - dat is tenminste het idee. In werkelijkheid blijven grote delen van de samenleving uitgedroogd, terwijl een kleine groep mensen zwemt in het geld. Vandaag de dag beheert een handjevol miljardairs meer rijkdom dan de helft van de wereldbevolking bij elkaar.

Bankieren door de eeuwen heen

Met haar project treedt Kingma in de voetsporen van een lange reeks kunstenaars die aandacht vragen voor de rol die geld en bankieren spelen in ons leven. In de tentoonstelling loop je langs eeuwenoude grafieken en satirische prenten die hebzucht en overmoed afbeelden en waarvan de boodschap vandaag de dag nog net zo relevant is. Kingma maakt gebruik van deze rijke geschiedenis om in kaart te brengen hoe het hedendaagse monetaire systeem in elkaar zit. Met behulp van humor en metaforen brengt ze de wereld van het grote geld binnen ons bereik. Ga mee op reis voorbij de glanzende façades van financiële instellingen en ontdek de ware werking van geld in onze samenleving.

De waterwerken van geld

In haar nieuwste stuk, The Waterworks of Money, brengt Kingma de wereld van het geld in kaart met water als metafoor en onderzoekt ze alternatieven voor een eerlijker en rechtvaardiger systeem. In de hoge torens van de financiële sector komen bankiers, technocraten en lobbyisten bijeen om de toekomstige vorm van ons monetaire systeem te bespreken. Politici kijken toe vanaf de zijlijn, terwijl de rest van het volk niets ziet van dit ontwerpproces, dat plaatsvindt achter spiegelende façades. Maar ons monetaire systeem is een publieke aangelegenheid. Ontwerpkeuzes die in vergaderzalen worden gemaakt, hebben grote invloed op hoe geld zich door de economie beweegt en hoe rijkdom wordt verdeeld. De stijgende inflatie, de groeiende ongelijkheid, het gebrek aan financiering voor duurzame projecten - het heeft allemaal te maken met het ontwerp van het systeem. Degenen die de macht over het geld hebben, hebben de macht over de toekomst van ons allemaal. Om onze democratie te beschermen tegen de aantrekkingskracht van het grote geld, moeten we eerst het financiële systeem beter begrijpen en Kingma zet hierin een eerste stap.

De documentaire

Van The Waterworks of Money zijn twee documentaires gemaakt die in het Nederlands zijn gepubliceerd bij Follow the Money en de internationale versie gaat op 20 mei in première op de La Biennale di Venezia met Plumbing the System.

Programma
18.00-19.30
TransitieCinema Dinerbuffet (koop een online ticket voor het diner vóór 14 juni!)
19.30
Documentaire vertoning
20.30
Q&A met experts waaronder Martijn Jeroen van der Linden en Klaas van Egmond
21.15
Workshop, borrel en discussie, verdere details worden later bekend gemaakt

  • Toegang tot de film is GRATIS (maar we stellen donaties op prijs!)
  • Zorg dat je op tijd bent, de deuren zijn gesloten als de film begint of als de zaal vol is.
  • DINNER is optioneel; je kunt kiezen voor veganistisch of vegetarisch; je kunt je kaartje hier online kopen
  • De film en het evenement zijn in het Engels

Concordia CC


Hoge Zand 42
2512 EM Den Haag

Toon op kaart

Aanmelden